چندی پیش کنسول جدید سونی به نام پلیاستیشن ۵ پرو معرفی شد که سر و صدای زیادی به پا کرد. اینطور که به نظر میرسد این کنسول جدید سونی تفاوت چندانی با کنسول پلیاستیشن ۵ عادی نداشته و همین موضوع باعث شده که اعتراضهای بسیاری نسبت به آن بشود. همینطور اینکه شرکت سونی اطلاعات دقیقی از قدرت سخت افزاری این کنسول جدید منتشر نکرد و در نتیجه دنیای گیمینگ در حد حدس و گمان در مورد قدرت این کنسول جدید باقیماند.
چیزی که در دنیای گیمینگ رایج است این است که کمپانیهای بزرگ سازنده کنسولهای بازی روی سخت افزار خود ضرر میکنند. این شرکتها این ضرر را از طریق فروش بازی و موارد دیگر جبران کرده و در نتیجه از لحاظ اقتصادی آسیب زیادی نمیبینند. در مورد تولید کنسولهای میان نسلی این وضعیت حتی بدتر هم میشود. به دلیل اینکه کنسولهای میان نسلی مثل پلیاستیشن ۵ پرو همواره از لحاظ فروش از کنسول اصلی کمتر فروخته و همینطور اینکه قیمت بالاتری دارند.
حال یکی از متخصصان اقتصاد در دنیای گیمینگ در مورد فروش کنسول پلیاستیشن ۵ پرو نظر داده و طبق چیزی که گفته، روند فروش این کنسول مشابه چیزی است که در کنسول پلیاستیشن ۴ پرو شاهد آن بودیم. حتی با وجود اینکه قیمت پلیاستیشن ۵ پرو به مراتب بیشتر ۴ پرو است باز هم قرار است همین روند را تکرار بکند.
تفاوت قیمت پلیاستیشن ۵ پرو و پلیاستیشن ۵ عادی
مدت زیادی بود که شایعات مختلفی در مورد کنسول پلیاستیشن ۵ پرو وجود داشت و حال نوبت به معرفی رسمی آن رسیده است. طبق چیزی که سونی اعلام کرد، این کنسول قرار است کیفیت تصویر بالای حالت Quality را با نرخ فریم حالت Performance ارائه بدهد و کاربران دیگر مجبور نباشند میان این دو یکی را انتخاب کنند. نکته اینجاست که چنین قابلیتی باعث شده که قیمت پلیاستیشن ۵ پرو به نسبت کنسولهای دیگر بسیار بالا باشد. به این شکل که این کنسول ۷۰۰ دلار قیمت داشته و این برای نسخه تماماً دیجیتال است. اگر شما بخواهید درایو نوری را نیز به این دستگاه اضافه کنید باید ۸۰ دلار برای آن هزینه کنید و در نتیجه قیمت این کنسول بیشتر هم میشود.
تفاوت قیمت میان پلیاستیشن ۵ پرو و پلیاستیشن ۵ عادی حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد است. این مقدار بیشتر از چیزی است که در نسل چهارم کنسولهای سونی شاهد آن بودیم و در نتیجه ممکن است روی روند فروش این کنسول تأثیر زیادی داشته باشد. مخصوصاً اینکه شرکت سونی نتوانست با رویداد خود کاربران را قانع بکند.
زمانی که پلیاستیشن ۴ پرو معرفی شد، قیمت ۳۹۹ دلاری داشت. از طرفی زمانی که پلیاستیشن ۴ اسلیم معرفی شد، قیمت ۳۰۰ دلاری داشت و حدود ۳۳ درصد تفاوت قیمت داشتند. نکته جالب اینجاست که کنسول پلیاستیشن ۴ اسلیم قیمت اصلی کنسول پلیاستیشن ۴ را نیز کاهش داده و به ۳۰۰ دلار رسیده بود. در نتیجه ارزش خرید به شدت بالایی داشت. این در صورتی بود که کنسول پلیاستیشن ۴ اولیه در زمان عرضه ۴۰۰ دلار قیمت داشت و ۱۰۰ دلار قیمت آن از کنسول رقیب یعنی ایکسباکس وان کمتر بود و برتری در این زمینه داشت.
قیمت گذاری جدید سونی نشانی از تورم اقتصادی و مشکلات عرضه و تقاضا است
طبق چیزی که متخصصان دنیای اقتصاد اعلام کردند، سونی در حال ساخت یک استراتژی جدید برای کنار آمدن با زنجیره عرضه و تقاضا و تورم اقتصادی است. مخصوصاً اینکه این مشکلات در کنسول پلیاستیشن ۵ باعث شدند سونی نتواند عرضه راحت و خوبی داشته باشد و در نتیجه منطقی است که این شرکت به دنبال مقابله با آن باشد.
یکی از نکات مهم این است که در نسل قبلی کنسولها برای پلیاستیشن ۴ پرو یک رقیب قدرتمند به نام کنسول ایکسباکس وان ایکس وجود داشت. در نتیجه سونی در زمینه قیمت گذاری باید بسیار محتاط عمل میکرد ولی در نسل نهم چنین رقیبی وجود ندارد و منطقی است که سونی آزادی عمل بیشتری در جهت دادن به بازار کنسولهای بازی داشته باشد.
چیزی که باید به آن توجه کرد این است که برای اکثر کاربران نسخه عادی کنسول پلیاستیشن ۵ بهترین گزینه است. این دستگاه همچنان قدرت بسیار زیادی داشته و از طرفی قیمت خیلی خوبی هم دارد. حتی میتوان گفت که کنسول اسلیم نیز ارزش خرید کمتری نسبت به نسخه عادی دارد و در نتیجه اگر فردی که گیمر حرفهای نیست و به دنبال جدیدترین سخت افزار نیست میتواند به راحتی کنسول پلیاستیشن ۵ عادی را خریداری کند.
با وجود تمام این موارد متخصصان معتقد هستند که کنسول پلیاستیشن ۵ پرو در بازه زمانی عرضه حدود ۱.۳ میلیون کنسول به فروش خواهد رساند. این عدد نزدیک به چیزی است که کنسول پلیاستیشن ۴ پرو در دوره گذشته به آن رسید و ۴ پرو توانست حدود ۱.۷ میلیون دستگاه در زمان عرضه به فروش برساند.
تفاوت قیمتی جدید کنسول پلیاستیشن ۵ پرو باعث میشود که برخی از مشتریان از خرید آن صرف نظر کنند ولی برای طرفداران پر و پا قرص سونی قیمت یک مشکل بسیار کوچک بوده و در نتیجه این افراد حاضر هستند هزینه زیادی را برای کنسول جدید شرکت محبوب خود پرداخت کنند. کنسول پلیاستیشن ۴ پرو مثال بارز از استقبال طرفداران سونی است که توانست حدود ۱۴.۵ میلیون دستگاه فروش داشته باشد و حدود ۱۲ درصد از فروش کل کنسول پلیاستیشن ۴ را به خود اختصاص دهد. با توجه به این آمار انتظار میرود که کنسول پلیاستیشن ۵ پرو تا سال ۲۰۲۹ حدود ۱۳ میلیون دستگاه فروش داشته باشد.
بازار سونی از همیشه جهانیتر است. به این شکل که ۸ سال پیش که کنسول پلیاستیشن ۴ پرو معرفی شد، سونی به قدرت الان بینالمللی نبود و بسیاری از کشورها به کنسولهای این شرکت دسترسی نداشتند. وضعیت در حال حاضر متفاوت است. ما شاهد این هستیم که بسیاری از کشورها مثل چین و عربستان سعودی استقبال خوبی از کنسولهای سونی میکنند و در نتیجه بازار این شرکت گسترش پیدا کرده است. همین موضوع باعث شده که با وجود نکات منفیای که کنسول پلیاستیشن ۵ پرو دارد، همچنان موفق عمل کرده و توجه افراد زیادی را در سراسر جهان به خود جلب بکند.
شرکت سونی چندی پیش اعلام کرد که حدود ۴۰ یا ۵۰ بازی قرار است ارتقاء به کنسول پلیاستیشن ۵ پرو را دریافت کنند. در نتیجه از ویژگیهای خاص این دستگاه مثل نرخ فریم افزایش یافته و ری تریسینگ بهتر بهره خواهند برد. نکته اینجاست که قدرت کنسول پلیاستیشن ۵ پرو وابسته به همکاری میان سونی و شرکتهای سازنده بازی است. در نتیجه اگر این اتفاق به خوبی رخ دهد، ما شاهد این هستیم که کنسول پلیاستیشن ۵ پرو به قدرتمندترین کنسول نسل نهم تبدیل خواهد شد.
عناوینی که به صورت رسمی اعلام شدند که قرار است به روزرسانی کنسول پلیاستیشن ۵ پرو را دریافت کنند به شرح زیر هستند:
- Alan Wake 2
- Assassin’s Creed: Shadows
- Demon’s Souls
- Dragon’s Dogma 2
- Final Fantasy 7 Rebirth
- Gran Turismo 7
- Hogwarts Legacy
- Horizon Forbidden West
- Marvel’s Spider-Man 2
- Ratchet & Clank: Rift Apart
- The Crew Motorfest
- The First Descendant
- The Last of Us Part 2 Remastered
این لیست قرار است به زودی گستردهتر شده و ما شاهد بازیهای بیشتری خواهیم بود که برای کنسول پلیاستیشن ۵ پرو بهینه شدهاند. در اصل تفاوت این کنسول با پلیاستیشن ۵ اصلی نیز در همین بخش است و مشخصاً شرکت سازنده باید بازی خود را برای این کنسول بهینه کند. به دلیل اینکه در ابتدا همه کنسولهای پلیاستیشن ۵ سخت افزار یکسان دارند و تنها تفاوت پرو با نسخه اصلی در زمینه گرافیک و پردازنده ارتقاء یافته گرافیکی است.
منبع: Eurogamer